Ha kutyás vagy, ezt ne hagyd ki! 5 tévhit a kutyákkal kapcsolatban!

21,134 olvasta

A kutyákkal kapcsolatban rengeteg tévhit terjed. Nem tudod, hogy hihetsz-e azoknak a kutyás hiedelmeknek, amelyeket ismerőseidtől hallasz? Most segítünk eloszlatni néhány hihetőnek tűnő tévhitet!

Egy kutya év 7 emberi évnek felel meg: A közhiedelemmel ellentétben nincs pontos egyenlet, amellyel meghatározhatjuk pontosan a kutya kora milyen emberi életkornak felel meg. Ez ugyanis kutyánként és fajonként is különbözik. Egy általános megközelítő szabály azonban a következő: A kutya első éve az ember első 16 évének felel meg. 2 éves kor a 24 emberi évvel egyenértékű. A 3 éves kutya 30 éves embernek felel meg. Ez után minden év után 5 emberi évet adunk ehhez a számhoz.

A kutyák színvakok: Ez nem teljesen igaz. A kutyák látják a színeket, de nem tudják például megmondani a sárga, zöld vagy piros közti különbséget, de a kék és szürke közti különbséget érzékelik. Sőt, a szürke, kék és lila árnyalatok közti különbségeket sokkal jobban látják, mint az emberek.

Ha kutyás vagy, ezt ne hagyd ki! 5 tévhit a kutyákkal kapcsolatban!

Csak a hím kutyák emelik fel a lábukat vizelés közben: Ez is egy gyakran emlegetett tévhit. A nőstény kutyák, különösen a domináns nősténye is felemelhetik lábukat és megjelölhetik területüket. Ez az ivartalanított kutyákra is jellemző.

A kutya akkor eszik füvet, ha rossz az emésztése: A kutyák vadon élő társai a farkasok és rókák is esznek füvet és különböző bogyókat. A tudósok szerint a fű része a normál étrendjüknek és kis mennyiségben normális a fogyasztása.

Ha kutyás vagy, ezt ne hagyd ki! 5 tévhit a kutyákkal kapcsolatban!

A kutyák szívesebben vannak kint egész nap szabadon, mint bezárva: Téves állítás. A kutyák ugyanis erősen “laktér-orientáltak”. Kint akkor szeretnek lenni, ha van társaságuk, ha a gazdi is velük van, egyébként a belső teret kedveli. De mi legyen, ha a gazdi elmegy otthonról? Kiderült, hogy sok kutya jobban viselkedik, ha bezárva marad, mint ha ki lenne engedve az udvarra. Miért van így? Mert otthon a kutyák jobban érzik a gazdik szagát, közelebb érzik őket, ezért nyugodtabbak. Egyes kutyák azonban vitathatatlanul jobban érzik magukat kinn, különösen igaz ez a házőrzőkre, hisz bentről képtelenek “megvédeni” területüket. Egy tökéletes megoldás, ha a kutyának van lehetősége korlátozottan bemenni a belső térre (beengedhetjük a teraszra, garázsba vagy egyéb nem túl intim helyiségbe) vagy az udvarra is.

 

Ezeket se hagyd ki...