Több tízezer eb szabadulhat meg a lánctól! 2016-tól tilos lesz a kutyákat láncon tartani!

2,801 olvasta

Az állatvédők találkoztak olyan esetekkel, amikor a kikötött eb hőgutát kapott, vagy odafagyott a földhöz.

Januártól tilos láncra verve kutyát tartani, emlékeztetett a Delmagyar.hu. Már a 2012-es állatvédelmi törvényt módosító kormányrendelettel is jelentősen szigorodtak a kutya- és egyéb állattartás szabályai, a 2016-tól életbe lépő rendelkezések szerint viszont egyáltalán nem lehet tartósan kiláncolni egy kutyát.

“A láncon tartott kutya frusztrált és rettentő ingerszegény körülmények között él, amitől agresszívvá válhat.”

– mondta a portálnak Keller Zoltán kutyakiképző, aki szerint két esetben szokás láncot alkalmazni: ha nincs vagy nem megfelelő a kerítés, vagy ha a gazda nem akar foglalkozni a kutyával, csak riasztóként használja. Egyik indok sem elfogadható, az állatok ugyanis szenvednek a láncon. A kutyakiképző szerint ma Magyarországon több tízezer kutya él láncon.

Több tízezer eb szabadulhat meg a lánctól! 2016-tól tilos lesz a kutyákat láncon tartani!

A rendelet szerint tilos kistestű ebet 10, közepes testű ebet 15, nagytestű ebet 20 négyzetméternél kisebb területen tartósan, kistestű ebet 4 m-nél, közepes testű ebet 6 m-nél, nagytestű ebet 8 m-nél rövidebb eszközzel tartósan kikötve tartani.

Ettől függetlenül Keller szerint nem fog érdemi változást hozni a szabályozás, hiszen a törvény miatt nem lesz több kerítés vidéken, de közben bűncselekményt fog elkövetni az, aki tartósan láncon tartja a kutyáját. Hogy mit jelent a tartós láncon tartás, és ezt hogyan állapítják meg, arról nem szól a kormányrendelet.

Ezeket se hagyd ki...